Apa itu suplemen atau makanan tambahan?

Makanan tambahan yang diperlukan oleh tubuh selain daripada makanan yang kita ambil seharian.

Kenapa Kita Perlukan Suplemen

1) Kualiti makanan yang belum dimasak

Makanan yang dicemari sama ada semulajadi atau melalui racun perosak memang merbahaya kepada tubuh manusia. Sama ada buah, sayuran ataupun makanan mentah seperti ikan, ayam dan daging semuanya terdedah kepada kerosakan.

download

Tapi apa jadi apabila makanan mentah ini dimasak? Anda tetap terdedah dengan kerosakan tersebut. Lebih teruk apabila anda makan dan makanan yang rosak ini ada dalam badan anda. Tidakkah itu merupakan punca penyakit?

2) Kualiti makanan yang sudah dimasak menurun

Walaupun makanan telah dimasak, ianya tetap terdedah dengan risiko kurang khasiat di dalamnya akibat ‘terlebih masak’. Perlu diingatkan bahawa makanan yang terlebih masak tidak mempunyai apa-apa khasiat di dalamnya.

download (1)

3) Persekitaran yang dicemari

Dengan pembangunan pesat dan masing-masing berlumba untuk maju dalam bidang industri tersendiri, sedar atau tidak perbuatan tersebut boleh mencemarkan alam sekitar. Hal ini termasuklah pencemaran udara, air, tanah dan bunyi. Cuba bayangkan, jika alam sekitar kita dicemari dari segenap segi, adakah hasil makanan dan tumbuhan yang kita peroleh itu benar-benar bersih dan selamat dimakan atau digunakan?

download (2)

4) Penggunaan bahan toksik secara berleluasa

Toksin ni bukan sahaja bahan kimia berat yang digunakan dalam industri tetapi juga banyak digunakan di rumah. Contoh yang mudah didapati ialah cecair peluntur, bahan pencuci, bahan pewangi, deodoran dan minyak wangi. Jadi setiap hari kita menggunakan dan menghidu toksin secara tidak sengaja.

images (3)

5) Pengambilan Ubat-ubatan

Pengambilan ubat-ubatan boleh mengancam kerosakan badan bagi tempoh masa yang panjang. Seboleh-bolehnya elakkan mengambil ubat melainkan disarankan oleh doktor.

download (3)

6) Sebagai Pelengkap Diet

Pengambilan supplement atau makanan tambahan adalah sebagai pelengkap diet seharian.

99490a86-bca4-4ad8-aeaa-87d23ab14305-2693-00000826c9ed542f_tmp

Berdasarkan point-point di atas, nyatalah bahawa badan kita memerlukan supplement atau makanan tambahan dalam diet seharian. Apabila sumber makanan tidak selamat seperti dahulu dan udara tidak lagi sesegar sebelum zaman perindustrian, makanya badan kita memerlukan lebih zat dan khasiat selain daripada makanan.

Jika anda berminat untuk mendapatkan makanan tambahan seperti Shaklee yang diyakini selamat, halal dan berkesan serta semulajadi, anda boleh terus menghubungi saya melalui medium berikut:

Nor Fadhilah Bt Mohamad Izaraee
Pengedar Shaklee Taiping, Bukit merah dan Batu Kurau, Perak

Shaklee ID
1128414

SMS | Call | Whatsapp:
019 – 455 5534

Email
ielah_raihan@yahoo.com

FB : Fadhilah Izaraee

Instagram : fadheizshaklee

[Mesti Tahu] 6 Sebab Kenapa Kita Perlukan Suplemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge